paradosiaka header

ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ρωτήστε μας ή αναζητήστε τα κρεοπωλεία και πρατήρια πώλησης προϊόντων βουβαλίσιου κρέατος και γάλακτος.

Η Κερκίνη, όντας ο τόπος με τον μεγαλύτερο αριθμό νεροβούβαλων σε όλη την Ελλάδα είναι η περιοχή που καλύπτει την Ελληνική μα και Ευρωπαϊκή αγορά με βουβαλίσια προϊόντα. 

 

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη. Ιδιαίτερα όμως πολιτογραφήθηκε ως Σερραία και Θεσσαλονικιά, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα στεγάστηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Ετυμολογικά, η μπουγάτσα ή μπουγάτσα είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης “πογάτσα” που σημαίνει πίτα με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα με γέμιση τυρί. Όπως μας πληροφορούν τα οθωμανικά λεξικά η “πογάτσα” αποτελεί παραφθορά της ιταλικής λέξης  “foccacia” που σημαίνει γλυκιά πίτα.

 

ΤΟΥΛΟΥΜΠΑΚΙ

Η τουλούμπα και το τουλουμπάκι παρασκευάζεται εδώ και 25 χρόνια στην πόλη των Σερρών. Αν και δεν είναι καθαρά παραδοσιακό γλυκό των Σερρών, η γεύση και ο τρόπος παρασκευής του είναι μοναδικός στην Ελλάδα.

Η ζύμη γίνεται με αλεύρι, αυγά και νερό. Με μια ειδική τεχνική τηγανίζεται στο βραστό λάδι και αμέσως μετά βυθίζεται σε σιρόπι. Θα τη βρείτε σε διάφορες γεύσεις, με διαφορετικές επικαλύψεις (σοκολάτα, αμύγδαλα, κ.ά.) σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της πόλης.

 

ΑΚΑΝΕΣ

Ο ακανές είναι το κατ' εξοχήν παραδοσιακό γλυκό των Σερρών. Δεν θα το βρείτε σε καμιά άλλη περιοχή, τόσο της χώρας όσο και της υφηλίου. Οπτικά μοιάζει με ένα μικρό λουκούμι. Γευστικά όμως είναι η διαφορά. Αυτό που καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή είναι η γεύση του φρέσκου βουτύρου και το καλοψημένο αμύγδαλο. Ο ακανές Λαϊλιά Σερρών είναι το γλυκό που σίγουρα θα πάρετε μαζί σας πριν φύγετε από την πόλη μας.

Η ιστορία του ακανέ στις Σέρρες ξεκινά επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Μπέηδες έκαναν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο Λαϊλιά Σερρών.Η παρασκευή του γινόταν με τις τεχνικές της εποχής: μέσα σε μεγάλα καζάνια έβραζαν ρετσέλια και πετιμέζια με νερό από την πηγή του Λαϊλιά. Γι' αυτό μάλιστα έμεινε και η ονομασία "Ακανές Λαϊλιά Σερρών". Λέγεται ότι το νερό του Λαϊλιά, καθότι ήταν δροσερό και ελαφρύτερο, ήταν το βασικότερο συστατικό και αυτό που έδινε όλη τη νοστιμιά στον ακανέ. Τα πετιμέζια και τα ρετσέλια αντικαταστάθηκαν με χυμό ζαχαροκάλαμου και νισεστέ. Σήμερα, αντί ζαχαροκάλαμου χρησιμοποιείται η ζάχαρη. Το παραπάνω μίγμα, αφού γινόταν πηχτό, πρόσθεταν φρέσκο βούτυρο και στο τέλος ξηρούς καρπούς. Κατά τη διαδικασία παρασκευής, επειδή χρειαζόταν πολύωρο ανακάτεμα, βρισκόταν πάντα εκεί ένας δούλος και ανακάτευε το μίγμα με μία ξύλινη κουτάλα. Όταν κρύωνε, το πηχτό αυτό μίγμα το έκοβαν σε μικρά κομμάτια και το σέρβιραν για γλυκό.

 

ΟΥΖΟ ΣΕΡΡΩΝ

Το ούζο πίνετε κλασικά σκέτο,  με νερό, ή με παγάκια ή μήπως θα θέλατε να το αναμίξετε;

Το Σερραϊκό Ούζο έχει κατακτήσει τον κόσμο και ως ένα απεριτίφ, ως βάση για κοκτέϊλ. Τέτοια γεύση έχει το ούζο αν αναμιχθεί για παράδειγμα με χυμό πορτοκαλιού ως δροσιστικό, ή καυτερό με πιπέρι και χυμό ντομάτας.

Παρ' όλο που παρασκευάζεται και εμφιαλώνεται σε σύγχρονα αποστακτήρια, χρησιμοποιούνται παραδοσιακές μέθοδοι απόσταξης, όπως χάλκινοι αποστακτήρες και ξυλοκάρβουνο. Χρησιμοποιούνται μόνο φυσικά συστατικά υψηλής ποιότητος και εποπτεύεται η παραγωγή και η ανάπτυξη των αρωματικών μπαχαρικών και σπόρων. Σαν αποτέλεσμα το Σερραϊκό Ούζο αποκτά ένα μοναδικό λεπτό άρωμα και μεταδίδει μια εξαιρετική, απαλή και ευχάριστη γεύση, που το κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες μάρκες.