23270 41450 rekl@otenet.gr Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες, Τ.Κ. 62055

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

Αξιοθέατα - Εκδρομές

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ της ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗ

Ξεκινάμε τις μικρές εξορμήσεις μας στο Νομό, από το σπίτι μας στην Λίμνη Κερκίνη.Βρίσκόμαστε στο βορειοδυτικό άκρο του Ν. Σερρών σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Θεσσαλονίκης, 40 περίπου από τα σύνορα του Προμαχώνα.

Ένας πανάρχαιος βιότοπος που δέχθηκε παρέμβαση το 1932 για της ανάγκες της άρδευσης. Πλαισιώνεται από παραποτάμια δάση και πυκνόφυτους ορεινούς όγκους δημιουργώντας ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποτελεί καταφύγιο διαχείμασης για πολλά είδη πουλιών, εκ των οποίων πολλά βρίσκονται υπό εξαφάνιση ή υπάρχουν πλέον σε πολύ μικρούς πληθυσμούς.

Στις όχθες της συναντούμε τους τελευταίους πληθυσμούς νεροβούβαλων.Από τους επιστήμονες έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις ελάχιστες περιοχές που εμφανίζει τόσα οικολογικά φαινόμενα και τόση μεγάλη βιοποικιλότητα.Προστατεύεται από τη σύμβαση "Ραμσάρ" και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού δικτύου "Φύση 2000".

 

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ_ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ

Στις μέρες μας το Ρούπελ λειτουργεί περισσότερο ως ένα ιστορικό μνημείο όπου ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί και με τις ξεναγήσεις που γίνονται θα μπορέσει να γνωρίσει ένα κομμάτι των οχυρών.

Ο επισκέπτης του οχυρού θα μπορέσει να προσεγγίσει το Ρούπελ από το δρόμο Σιδηροκάστρου - Προμαχώνα και πριν το Τελωνείο του Προμαχώνα θα στρίψει δεξιά, στο σημείο όπου υπάρχει μέσα σε λευκό μαρμάρινο ηρώο η προτομή του Ιωάννη Μεταξά. Κινούμενος σε μία ανηφορική διαδρομή σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο μετά από λίγα λεπτά θα φτάσει στην κορυφή του λόφου. Εκεί θα συναντήσουμε στ' αριστερά μας το κτίριο ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ. Εκεί υπάρχει οπτικοακουστικό σύστημα διάρκειας είκοσι λεπτών, με το οποίο γίνεται στους επισκέπτες παρουσίαση της μάχης των οχυρών.

Στο ίδιο κτίριο υπάρχει ο χώρος του Μουσείου, το οποίο λειτουργεί κατά τον εορτασμό της μάχης των οχυρών. Κινούμενος προς το Ηρώο συναντούμε δεξιά το Περίπτερο των Επισκεπτών. Εκεί μπορεί ο επισκέπτης να ξεκουραστεί δίπλα στο τζάκι και ν' απολαύσει τη φιλοξενία των στρατιωτών της υπεύθυνης για το οχυρό μονάδας.

 

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ_ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ

Πενήντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Σερρών κοντά στον οικισμό Αλιστράτη βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο.

Το σπήλαιο έγινε γνωστό τον Μάϊο του 1975 κατόπιν σχετικού εγγράφου της τότε Κοινότητας Αλιστράτης προς την σπηλαιολογική εταιρία.

Το μέγεθος και η σπάνια ομορφιά του, κεντρίζει το ενδιαφέρον όχι μόνο σπηλαιολόγων, παλαιοντολόγων, γεωλόγων και εξερευνητών αλλά και κάθε απλού επισκέπτη που θέλει να θαυμάσει από κοντά ένα αριστούργημα της φύσης.

Η επιφάνεια του σπηλαίου που μέχρι σήμερα είναι γνωστή καλύπτει 25.000 μ2 και σε πολλά σημεία του υπάρχουν ιζήματα που χρονολογούνται περίπου από 2.000.000 έτη μέχρι σήμερα.

Έχει πολύ υψηλές οροφές, υπερμεγέθεις σταλακτίτες, εκκεντρίτες, κόκκινους σταλακτίτες και τεράστιες κολώνες που σχηματίζουν φράγματα και διόδους.

Το μήκος των γνωστών κύριων και δευτερευόντων διαδρόμων είναι 3 χιλιόμετρα περίπου, ενώ μέσα στο σπήλαιο συναντώνται σπηλαιόβιοι οργανισμοί, όπως μυριόποδα και νυχτερίδες.

Η θερμοκρασία ύστερα από μετρήσεις βρέθηκε σταθερή σχεδόν σταθερή στους 20C και η υγρασία κοντά στο 75%.

Η αναγνωρισιμότητα του σπηλαίου είναι τεράστια τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνές επίπεδο και το επισκέπτονται περισσότερο από 100.000 άτομα το χρόνο.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ_ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Το μουσείο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Αμφίπολης, η οποία ήταν η αξιολογότερη της περιοχής κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα και από την εποχή του Θησέα ονομάζεται "Εννέα Οδοί".

Το μουσείο στεγάζει μνημεία της ιστορίας της και του πολιτισμού των αρχαίων και χριστιανικών χρόνων.

Στους εκθεσιακούς χώρους του συνοψίζεται η πολιτιστική ιστορία της Αμφίπολης από τους προϊστορικούς ως τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.

Το σημείο που είναι τώρα το μουσείο, πιθανολογείται ότι συνδέεται με το στρατηγό Βρασίδα, ο οποίος τάφηκε εκτός των τειχών από τους Αμφιπολίτες το 422 π.Χ.

 

All rights reserved www.oikoperiigitis.gr 2022 | Created by ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ